Informatie over Thema-Workshops
Workshops schilderen en tekenen bij Latente Talenten, Stichting voor Amateurkunst te Halle, Gelderland.
 
Thema-Workshops
De Thema-Workshops duren 2,5 uur en worden gehouden op vrijdagmiddag, data in overleg. Minimaal 5 deelnemers, dwz bij minder dan 5 aanmeldingen gaat de workshop niet door en wordt met alle aanmelders contact opgenomen om een nieuwe datum af te spreken.
 
 • Minimum aantal cursisten per workshop: 5 personen
 • Maximum aantal cursisten per workshop: 10 personen
 • Duur van de lessen: 2,5 uur, inclusief de pauzes.
 • Lesperiode: vrijdagmiddag, volgens afspraak van 13.30 uur tot 16.00 uur.
  Minimaal 4 dagen van te voren afspreken, telefonisch of per email: T: 06 - 51077915 - E: vera@latentetalenten.nl
 • Tijdens de pauze wordt koffie en thee geserveerd, dit is bij de prijs inbegrepen.
 • Schilder- en tekenmaterialen zijn bij de workshop inbegrepen.
   

   

   

   

   

   

   
  Thema-Workshop Kleuren Mengen, Basiscursus
  U krijgt uitleg over primaire, secundaire en tertiaire kleuren, en leert zelf kleuren te mengen en te rangschikken. Daardoor krijgt u inzicht in de samenhang en de verschillen tussen de gebruikte kleuren, en het effect van kleine toevoegingen.
   
  Thema-Workshop Kleuren Mengen, Gevorderden
  U krijgt uitleg en inzicht in de verfijningen van het mengen van kleuren zoals vier verschillende tinten groen, oker, huidskleur en pasteltinten, en de practische toepassing daarvan.
   
  Thema-Workshop Groot Gebaar
  De oefening bestaat eruit dat deelnemers leren hun hele arm te gebruiken bij het schilderen, in plaats van alleen hun vingers en pols, en te experimenteren met grote streken, een groot gebaar dus. De hierbij geleerde vrijheid van bewegen kan worden toegepast bij zowel figuratief en abstact wil schilderen.
   
  Thema-Workshop Texturen maken
  De oefening bestaat eruit dat deelnemers leren te experimenteren met diverse materialen, zowel door de verf gemengd als van tevoren opgezet. Het hierbij geleerde gebruik van diverse materialen kan zowel bij figuratief als abstact schilderen worden toegepast.
   
  Thema-Workshop Compositie
  Geleerd wordt waaruit een compositie bestaat. Er worden teksten uitgereikt en oefeningen gedaan.
   
  Thema-Workshop Perspektief
  Er zijn 3 soorten perspectief: lijn- , kleur- , atmosferisch perspectief. Ze komen alledrie aan de orde, in tekst en in oefeningen, zodat een goed begrip ontstaat van hoe een suggestie van 3 dimensies kan worden gegeven op een plat (2 dimensies) vlak.
   
  Thema-Workshop Inleiding tot abstrakt
  Er kunnen emoties en ideen zichtbaar gemaakt worden met vormen en kleuren, ritmes en contrasten. Door middel van oefeningen wordt de deelnemers geleerd zelf een abstrakt beeld te schilderen en inzicht in abstrakt werk te ontwikkelen.
   
  Thema-Workshop Gezicht-Portret
  Om de opbouw van een gezicht / portret te leren, tekenen we in deze les een gemiddeld, symmetrisch gezicht. Zo leer je waarop je moet letten als je een portret tekent of schildert, en te leren zien waar het portret afwijkt van de gemiddelde symmetrie.
   
  Thema-Workshop Modeltekenen & Verkort
  Wat je hierbij leert kun je toepassen bij alles wat je wilt tekenen of schilderen. Verkorting is de term waarmee wordt aangeduid dat een lichaamsdeel of een voorwerp dat naar je toe wijst, of juist van je af, door de werking van het perspectief er korter uitziet.
   
  Thema-Workshop Clair-Obscur
  Clair-obscur is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld. Ontstaan in de Renaissance, gebruikt door natuurlijk Rembrandt en van Gogh. De tekst wordt aangevuld met oefeningen.
   
  Thema-Workshop Schildertechnieken-1
  Hierbij gaat het om de manier waarop je je kwast en verf hanteert. Alle onderwerpen zijn op dezelfde manier te schilderen; het hangt van je opvatting -of visie- af, hoe je dat doet. In deze workshop doen de deelnemers eerst een oefening met complementaire kleuren. Daarna wordt een aquareltechniek geoefend aan de hand van een voorbeeld.
   
  Thema-Workshop Schildertechnieken-2
  In dit vervolg wordt aan de hand van voorbeelden van water en lucht geoefend met verschillende kwasten en verschillende technieken. De laatste oefening is speels; een hedendaagse stad met weerspiegeling als voorbeeld, neergezet met paletmes en betaalkaart.
   
  Thema-Workshop Impressionisme
  Aan de hand van tekst en voorbeelden krijgt de deelnemer inzicht in hoe de grondstenen voor moderne kunst werden gelegd.
   
  Thema-Workshop Pointillisme
  Naast uitleg over deze schildertechniek, die wordt getypeerd door het gebruik van stippen die ongemengd op het doek worden geplaatst, wordt een oefening gedaan aan de hand van een voorbeeld.
   
  Thema-Workshop Expressionisme
  Uitleg over deze stroming waarbij de kunstenaar zijn gevoelens, zijn ervaringen, voor de waarnemer uitdrukt door een zekere vervorming van de werkelijkheid. Er wordt een oefening gedaan aan de hand van een voorbeeld.
   
  Thema-Workshop Construktivisme
  Inzicht in de uitwisseling tussen Russische en Franse avant-garde. Het is een van de grote schilderstijlen die de Europese schilderkunst van de 20e eeuw vernieuwden. Door middel van een aantal oefeningen leren deelnemers zelf te abstraheren.
   
  Thema-Workshop Druktechnieken
  Uitleg over hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk worden in de tekst behandeld. Er wordt een aantal oefeningen gedaan om zelf te ervaren wat de mogelijkheden zijn om ze zelf toe te passen in je werk.
   
  Thema-Workshop Tempera maken
  De deelnemers maken zelf tempera. Elke deelnemer moet een ei meebrengen want eitempera wordt gemaakt van verse eieren. Als oefening wordt de tempera aangemaakt en ermee geschilderd. Ook vette tempera wordt gemaakt, het is de voorloper van olieverf.
   
  Thema-Workshop Sumi-e
  Stoelt op de traditionele Chinese schilderkunst en calligrafie. Het is de Japanse vorm die, als basis, in aquarelschilderen belangrijk is. Een aantal oefeningen in gewassen inkt geeft inzicht.
   
  Thema-Workshop Imprimatura & Onderschilderingen
  De grondlaag van een doek of paneel wordt aangebracht vr de schilder met de eigenlijke uitwerking van zijn voorstelling begint. De term stamt uit het Italiaans, het betekent letterlijk eerste laag.
   
  Thema-Workshop Sfumato & Glaceren
  Sfumato is het schilderen met een droge kwast. Glaceren is een transparante laag aanbrengen over je schildering. Uitleg over deze technieken en de toepassing ervan met oefeningen.
   
  Thema-Workshop Impasto
  Impasto is schilderen met dikke, natte toetsen, zoals bijv. van Gogh dat deed. Uitleg over de techniek en de toepassing hiervan met oefeningen.
   
  Thema-Workshop Verf, Mediums & Bindmiddelen
  Uitleg over de samenstelling van deze materialen en de toepassing van hulpmiddelen.
   
 • Minimum aantal cursisten per workshop: 5 personen
 • Maximum aantal cursisten per workshop: 10 personen
 • Duur van de lessen: 2,5 uur, inclusief de pauzes.
 • Lesperiode: vrijdagmiddag, volgens afspraak van 13.30 uur tot 16.00 uur.
  Minimaal 4 dagen van te voren afspreken, telefonisch of per email: T: 06 - 51077915 - E: vera@latentetalenten.nl
 • Tijdens de pauze wordt koffie en thee geserveerd, dit is bij de prijs inbegrepen.
 • Schilder- en tekenmaterialen zijn bij de workshop inbegrepen.
   

  Voor volledige prijslijst, zie Prijstabel

   
 •